Varujmo okolje Diastaza Kaj je diastaza in zakaj se sploh pojavi

Kaj je diastaza in zakaj se sploh pojavi

Diastaza je delna ali popolna ločitev trebušnih ali mišic, ki se srečajo na srednji liniji želodca. Z diastazo se največkrat srečajo nosečnice, ki se jim med nosečnostjo in po njej trebušne mišice precej povesijo, saj izgubijo svojo obliko. To se zgodi zato, ker maternica razteza mišice v trebuhu, da lahko sprejme odraščajočega otroka. 

Ena od opravljenih študij je dokazala, da se lahko kar do 60 odstotkov žensk med nosečnostjo ali po porodu sreča s pojavom imenovani diastaza. Vendar stanje ni omejeno na nosečnost. Vpliva lahko na vsakogar, tudi na novorojenčke in moške. V nekaterih primerih je to lahko posledica nepravilnega dvigovanja težkih uteži ali izvajanja pretiranih ali nevarnih vaj za trebuh. 

Kakšni so simptomi, ki kažejo na diastazo

Najpogostejši simptom diastaze je izboklina v želodcu, še posebej, če napenjate ali krčite trebušne mišice. S tem simptomom se srečuje največ žensk po nosečnosti, pri katerih se pojavi diastaza.

Seveda pa se diastaza lahko pokaže tudi drugače. Določene osebe občutijo bolečine v križu, imajo slabo držo ali pa trpijo za zaprtjem ter napihnjenostjo. Vsak od naštetih simptomov lahko kaže na to, da se spopadate z diastazo. 

Vzroki za nastanek diastaze

Praviloma se diastaza pojavi zaradi prekomernega notranjega trebušnega pritiska. Med nosečnostjo so ženske trebušne mišice in vezivno tkivo raztegnjene iz maternice, ki se širi. Pomagajo jim nosečniški hormoni relaksin in estrogen. Tudi potiskanje med porodom lahko povzroči diastazo. Seveda se pri nosečnicah takšen pojav pričakuje, vendar pa mora biti ženska vseeno pozorna na to, kaj se dogaja z njenim telesom. V preteklosti so bili dejavniki tveganja indeks telesne mase, povečanje telesne mase med nosečnostjo, teža otroka in starost mater. 

Toda študija iz leta 2015 ni ugotovila povezave med temi dejavniki in večjo ali manjšo verjetnostjo nosečnic. Včasih se diastaza lahko včasih pojavi celo pri prezgodaj rojenih dojenčkih. To je zato, ker njihove trebušne mišice niso popolnoma razvite in povezane.